Cykelhjelm - Guide til at vælge den rette

Cykelhjelm - guide til at vælge den retteDen kære cykelhjelm har eksisteret i flere årtier, hvor den har forhindret adskillige dødsfald og alvorlige hovedskader. I dag – mange år efter den første lancering af cykelhjelmen – lever den praktiske hjelm fortsat i bedste velgående. Faktisk bruges hjelmen i langt højere grad end førhen. Dog er der fortsat en stor procentdel af danske cyklister, som færdes på gader og stræder uden cykelhjelm på hovedet. Det bekymrer mange læger og sygeplejersker, som har oplevet utallige eksempler på, hvor galt det kan gå, hvis man kommer ud for en trafikulykke og ikke har båret hjelm.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden hører til blandt de organisationer og fonde, som har gjort allermest for at informere om vigtigheden ved at bruge cykelhjelm. Den indsats har tilsyneladende givet pote. Flere og flere vælger nemlig at bruge hjelm. Er du også på udkig efter en smart og sikker cykelhjelm, men ved du ikke, hvilken du skal købe? Så lad os guide dig i den rigtige retning. I denne guide skal det handle om cykelhjelme til både børn, mænd og kvinder.

Det skal du være opmærksom på

Alle ved, hvad en cykelhjelm er, og hvilken funktion den har.

Til gengæld er der mange cyklister, som har svært ved at gennemskue, hvad der kendetegner en god hjelm. Den skal selvfølgelig beskytte hovedet optimalt, så man ikke kommer mere til skade end højst nødvendigt, når uheldet er ude, men hvordan sikrer man sig, at den rent faktisk gør det? Det gør man ved at lægge vægt på en række vigtige faktorer som kvalitet og holdbarhed. Vi gennemgår de vigtigste faktorer ved køb af en ny cykelhjelm i dette afsnit. Du finder vores tjekliste / inspirationsliste nedenfor:

 • Mærke
 • Farve
 • Størrelse
 • Kvalitet
 • Holdbarhed
 • Pris
 • CE-godkendt
 • Design

Få hjælp til at vælge den rette cykelhjelm

Mærket er vigtigt

Der er blandede meninger om dét at være mærkebevidst. Det kan ikke desto mindre være en god idé, idet flere producenter er garant for god kvalitet, hvorfor de bør være at foretrække.

Du kan ikke gardere dig mod uheld og dertilhørende skader, blot fordi du køber en cykelhjelm fra et kendt mærke. Dog kan du skrue op for sikkerheden og trygheden ved at vælge et kvalitetsmærke. Kvalitetshjelme beskytter og holder typisk bedre, hvorfor den eventuelle merudgift er givet godt ud. Læs mere om det her

Farven

Dernæst er det tid til at kigge nærmere på farven. Denne faktor har formentlig ikke særlig stor betydning for dig, men det er ikke desto mindre noget, du bør skænke en tanke. Den klassiske farve til en cykelhjelm er sort, men moderne cykelhjelme findes naturligvis også i rød, grøn, blå, lyserød, pink og mange andre farver. Faktisk kan man købe hjelme i alle tænkelige farver. Hvilken farve skal din næste cykelhjelm have?

Størrelsen

Da vi mennesker har vidt forskellige hovedstørrelser, fremstilles cykelhjelme naturligvis i en verden af forskellige størrelser. Det er i den anledning vigtigt at kunne skelne mellem børnestørrelser og voksenstørrelser.

Cykelhjelme kan variere meget i størrelsen – typisk fra 46 til 65 cm. Du finder nemt ud af, hvilken størrelse du skal vælge ved at bruge et målebånd og derefter en størrelsesguide. Det er alfa og omega, at cykelhjelmen sidder korrekt og har den rigtige størrelse, da den i modsatte fald ikke vil beskytte maksimalt. I tvivlstilfælde mht. størrelsesvalg bør du tage kontakt til kundeservice hos den valgte forhandler. Du skal nemlig ikke stille dig tilfreds med en hjelm, som enten er for stor eller for lille.

Kvaliteten

Dernæst skal vi kigge på kvaliteten – den absolut vigtigste faktor.

En cykelhjelm kan være nok så pæn og robust at se på, men hvis kvaliteten halter efter, så er hjelmen ikke mange penge værd. Derfor opfordrer vi dig til at tage højde for kvaliteten. Du bør i den forbindelse sætte dig ind i, hvilke materialer den bør være fremstillet af, hvis den skal beskytte dit hoved optimalt.

Selve skallen på hjelmen er typisk fremstillet af plastik, men da der er forskel på plastik, bør du, hvis muligt, mærke efter for at vurdere robustheden. De anvendte materialer har ikke kun indflydelse på beskyttelsesgraden, men også på vægten, som bør være så lav som muligt. De bedste cykelhjelme er dem, som man nærmest ikke mærker, at man har på, men som beskytter hovedet til perfektion.

Kvalitet og pris

Lad os med det samme slå én ting fast: pris og kvalitet hænger sammen... i hvert fald i langt de fleste tilfælde.

To cykelhjelme med en udsalgspris på henholdsvis 200 og 800 kr. kan i princippet godt være lige gode, men typisk vil den dyre model være betydeligt bedre end den billige. Spørgsmålet er så bare, om du er villig til at betale ekstra for at få en kvalitetshjelm? Det bør du gøre, hvis du vil beskytte dig selv og dit hoved. Generelt er kvalitet ikke en faktor, du bør gå på kompromis med.

Dårlig kvalitet = dårlig beskyttelse = øget risiko for hovedskader.

CE-godkendt

Uanset om du skal købe en cykelhjelm til en mand, kvinde eller barn, så bør du gå efter en godkendt en af slagsen. Det er nemlig altafgørende, at hjelmen er godkendt efter de gældende standarder. Optimalt set skal der kunne sættes flueben ved følgende to punkter:

 • CE-mærke
 • EN 1078 godkendelsesmærkat

Spørg ind til cykelhjelmen og dens sikkerhedsgodkendelser, hvis det ikke umiddelbart fremgår af produktbeskrivelsen. Står du med cykelhjelmen i hånden, kan du typisk blive klogere på dette ved at kigge efter synlige mærkater nede i hjelmen.

Du løber en stor risiko ved at købe og bruge en cykelhjelm, som ikke lever op til de europæiske sikkerhedsstandarder. Derfor skal du være opmærksom på denne faktor.

Designet

De færreste bruger en cykelhjelm for at se godt ud – omvendt har den visuelle del naturligvis en vis betydning for de fleste.

Cykelhjelme forhandles i mange forskellige stilarter, farver og former. I øjeblikket er der især rift om kugleformede cykelhjelme. Disse findes i en verden af farver og fås desuden også med forskellige motiver. Din udfordring er at finde en cykelhjelm, som passer til dit hoved og din stil. Det bør sagtens kunne lade sig gøre. Prøv evt. flere cykelhjelme for at finde din ideelle. Undgå i samme ombæring at blive så fokuseret på designet, at du glemmer alt om kvalitet og øvrige vigtige faktorer.

Cykelhjelme for hele familien

Der er hjelme til alle og enhver

Cykelhjelmen er ikke kun tilegnet børn – den er i lige så høj grad tilegnet voksne.

Det er ingen hemmelighed, at cykelhjelme primært markedsføres til børn, men der bør ikke herske nogen tvivl om, at der også findes mange fine cykelhjelme til mænd og kvinder i enhver alder. De fleste cykelforretninger sælger cykelhjelme til alle og enhver, men der er også enkelte forhandlere, som kun forhandler hjelme til enten børn eller voksne. Du finder et stort udvalg af hjelme og andet cykeludstyr hos den anviste forhandler. Her kan du også gøre en god handel på ringeklokker, refleksveste, cykellygter og meget mere.

Cykelhjelm til baby

Den er god nok; der findes cykelhjelme til babyer.

Der findes ikke synderligt mange fysiske forhandlere af babyhjelme, men man finder til gengæld et stort udvalg af hjelme på nettet. Disse hjelme er henvendt til babyer, som bliver fragtet i en cykelstol eller cykelvogn. Som forælder har du et stort ansvar for at beskytte din elskede baby, hvorfor du bør købe en passende hjelm til ham eller hende. Du finder den rigtige størrelse cykelhjelm til din baby ved at gøre brug af nedenstående størrelsesguide:

 • 6-9 måneder = 46 cm.
 • 9-12 måneder = 48 cm.
 • 1-2 år = 50 cm.
 • 2-5 år = 52 cm.

Bemærk at ovenstående kun er vejledende – med udgangspunkt i den gennemsnitlige baby.

Du er nødt til at måle dit babys hoved for at finde den korrekte størrelse. Alternativt risikerer du at modtage en hjelm, som ikke passer babyen. Da babyer ikke har en jordisk chance for at beskytte sig selv i trafikken, er det alfa og omega, at du tager dine forholdsregler ved at sikre korrekt montering af cykelvognen og desuden giver barnet en cykelhjelm på hovedet.

Babyer er sjældent begejstrede for at bruge cykelhjelm, men det handler ligesom alt andet om tilvænning. Du bør derfor kunne acceptere, at din baby græder de første gange, han eller hun skal have cykelhjelmen på. Det er helt naturligt.

Hvilken cykelhjelm planlægger du at købe til din lille guldklump?

Se udvalget til Baby her »

Cykelhjelm til børn

Alle børn – store som små – bør bruge cykelhjelm.

De mindste børn har typisk lige lært at cykle, hvorfor de er særligt sårbare. Barnet vil typisk vælte de første 20-30-40-50 gange, inden der er helt styr på teknikken. Selvom du naturligvis holder øje med dit barn, når han eller hun skal lære at cykle, så bør du købe en cykelhjelm og minde barnet om at bruge den hver gang.

Her er en simpel størrelsesguide:

 • 6-9 måneder = 46 cm.
 • 9-12 måneder = 48 cm.
 • 1-2 år = 50 cm.
 • 2-5 år = 52 cm.
 • 5-7 år = 54 cm.
 • 7-9 år = 56 cm.
 • +9 år = gå efter en voksenhjelm

Det er nemmere sagt end gjort at lære børn at bruge cykelhjelm, hvis man selv cykler uden. Derfor anbefaler vi dig at bruge cykelhjelm for at være et godt forbillede for dit barn. At du har cyklet i flere årtier er jo ikke ensbetydende med, at du ikke kan komme til skade.

Skal du købe en cykelhjelm til et større barn, kan du med god grund tage barnet med på råd, når hjelmen skal vælges. Der er jo ikke meget sjov i at bruge mange penge på en hjelm, som dit barn ikke gider at bruge, fordi størrelsen, farven eller formen er forkert. Derfor bør du høre barnet, om han eller hun har nogle præferencer. Hav også dit eget budget in mente.

Se udvalget til Børn her »

Cykelhjelm til voksne

Det er lidt dobbeltmoralsk at fortælle ens børn, at det er vigtigt at bruge cykelhjelm, hvis man ikke selv gør sig den ulejlighed at tage en cykelhjelm på, inden man hopper op på cyklen. Generelt anbefaler vi alle voksne – forældre eller ej – at købe og bruge en cykelhjelm. Selv på de korte cykelture er det en god idé at bruge hjelm, idet man aldrig ved, hvad der kan ske. Bare den korte tur til supermarkedet kan blive en smertefuld affære, hvis man styrter og ikke har hjelm på hovedet. Det kan resultere i en voldsom hjernerystelse – eller det der er værre.

Sikker Trafik har for nyligt kunne berette om, at brugen af cykelhjelm har været stigende for alle aldersgrupper siden 2004. Det er en rigtig sund udvikling, som du kan blive en del af ved at hoppe med på bølgen. En cykelhjelm koster altså ikke alverden – og den kan redde liv. Kan du mon nævne bare én god grund til ikke at bruge hjelm?

Cykelhjelm til kvinder

Kvinder er mere flittige til at bruge hjelmen end mænd – det er et faktum.

Selvom danske kvinder generelt er gode til at huske cykelhjelmen, så er der fortsat rigtig mange kvindelige cyklister, som færdes på landets mange velholdte cykelstier uden hjelm på hovedet. Det vil vi gerne lave om på ved at pointere, hvor vigtigt det er at beskytte ens hoved.

Forfængeligheden har tidligere afholdt mange kvinder fra at bruge cykelhjelm, men vi oplever i øjeblikket, at fornuften er ved at overvinde forfængeligheden. Det er på alle mulige måder positivt, idet det betyder, at risikoen for hovedskader reduceres betydeligt. Det er ingen hemmelighed, at en cykelhjelm typisk ikke gør noget godt for dit hår eller dit look generelt. Dog er det heller ikke kønt at rende rundt med hul i hovedet og skrammer i hele ansigtet, som desværre kan forekomme, hvis man havner i et uheld. Dog kan man selvfølgelig godt komme ud for en trafikulykke uden at skade hovedet – det er ikke desto mindre en udsat kropsdel.

De mest populære cykelhjelme til kvinder er prydet med søde motiver og farver. Der findes for eksempel cykelhjelme med hjerter, stjerner og tern. Ligeledes findes de i et væld af flotte farver. Sort er en populær farve hos det kvindelige publikum, men også hvid og rød står i høj kurs hos kvindelige cyklister. Du kan med garanti også finde en cykelhjelm i din yndlingsfarve.

Køb evt. en oppustelig cykelhjelm, hvis du ikke er begejstret for de traditionelle hjelme.

Se udvalget til kvinder her »

Cykelhjelm til mænd

En rigtig mand bruger cykelhjelm – i hvert fald hvis du spørger os og mange andre.

Du føler dig måske ikke vildt attraktiv, når du sidder på din cykel med cykelhjelm på hovedet, men der er altså intet at være flov over. En nyere rundspørge viser faktisk, at kvinder tænder på mænd, som bruger cykelhjelm, idet det sender et signal om, at de har styr på deres liv og værner om deres helbred. Tænk lige over det næste gang, du overvejer at cykle uden hjelm. Det er mere mandigt at køre med cykelhjelm end uden. Er du enig?

Selvom mænd ikke altid er så gode til at huske den kære hjelm, så har markedets mange producenter gjort sig den ulejlighed at designe og fremstille maskuline hjelme. Du kan altså sagtens finde en fin cykelhjelm med et maskulint touch, hvis du gerne vil fremhæve din maskuline side. Find evt. en hjelm, som matcher din cykel rent visuelt.

De fleste danske mænd foretrækker helt simple cykelhjelme uden funky farver eller motiver. På trods af denne generelle præference kan mænd også købe cykelhjelme med forskellige sjove motiver. Det sikre valg er dog at købe en stilren grå eller sort cykelhjelm. Find det komplette udvalg af herrehjelme hos den anviste forhandler.

Hvordan vil du definere din ideelle hjelm?

Se udvalget til mænd her »

Hvilket mærke skal jeg vælge?

Hvilket mærke skal jeg vælge?

Så er vi tilbage ved dette punkt igen; omhandlende mærker.

I langt de fleste tilfælde handler mærkepræferencer om status. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet her, idet de fleste forbrugere går efter et bestemt mærke af kvalitetsmæssige grunde snarere end af statusmæssige grunde. Det forholder sig nemlig sådan, at nogle mærker byder på højere kvalitet end andre. Spørgsmålet er så bare, hvilket mærke der er det bedste målt på kvalitet og ergonomi. Det kommer vi ikke med et svar på i denne guide, men vi vil da gerne præsentere dig for følgende kendte mærker:

Alle ovennævnte virksomheder designer og fremstiller cykelhjelme af høj kvalitet. Med andre ord kan du aldrig gå helt galt i byen ved at vælge et af disse mærker. Dermed ikke sagt, at der ikke findes andre fine mærker end de nævnte.

Hvilket mærke vil du umiddelbart foretrække?

Er du fortsat lidt i tvivl? I så fald bør du fortsætte læsningen. I de kommende afsnit vil vi nemlig beskrive ovennævnte mærker, som alle sammen forhandles på nettet.

ABUS

ABUS er muligvis danskernes foretrukne mærke inden for cykelhjelme. Det kan der næsten ikke herske nogen tvivl om.

Den familieejede virksomhed bag cykelhjelmene har for længst fundet sig til rette på det danske marked, hvor der hvert år afsættes mange tusinde cykelhjelme fra det populære mærke. ABUS er tyskejet og har eksisteret siden 1924. I knap 100 år har det altså været muligt at købe kvalitetshjelme i alverdens flotte farver.

ABUS er mest kendte for at fremstille nogle af de sikreste og flotteste cykelhjelme i verden, men deres produktsortiment består også af cykeltasker, cykellåse, cykellygter og meget andet.

ABUS cykelhjelmen sprudler af høj kvalitet og et flot design, som de færreste cyklister kan modstå. Den tyske virksomhed designer i øvrigt cykelhjelme til både børn og voksne.

 • Grundlæggelse: 1924
 • Oprindelsesland: Tyskland

Abus har produceret mange populære cykelhjelme, der er værd at nævne. Det er næsten lige meget om du vælger en Abus Aduro, Abus Avenu, Abus Anuky, Abus Aventor eller en Abus Gamechanger, de er nemlig alle sammen værd at anbefale. Du kan læse mere mere om dem herunder.

Se udvalget af ABUS cykelhjelme her »

Hövding

Hövding er en svensk virksomhed, som har opfundet en af verdens smarteste cykelhjelme, hvis ikke den smarteste overhovedet. De står nemlig bag den oppustelige cykelhjelm, som efterhånden er blevet omtalt i samtlige medier verden over. Det særlige ved denne cykelhjelm er, at du har den siddende rundt om halsen, hvor den automatisk vil blive udløst, hvis du kommer ud for et uheld. I udløst tilstand vil det ligne en pude, som dækker hele hovedet. Da den dækker hele hovedet i stedet for kun at dække den øvre del, beskytter hjelmen bedre end den traditionelle hjelm.

Hövding er som allerede nævnt en svensk virksomhed, som blev stiftet af to svenske kvinder tilbage i 2005. Der er altså tale om en relativ ung virksomhed, som på rekordtid har fået succes på mange udenlandske markeder, herunder det danske marked for cykelhjelme. Mon ikke flere i dit netværk bruger en cykelhjelm fra det omtalte svenske mærke. Det er i hvert fald ikke helt utænkeligt.

 • Grundlæggelse: 2005
 • Oprindelsesland: Sverige

Se udvalget af Hövding cykelhjelme her »

Nutcase

Nutcase er også et yderst interessant brand. Du har formentlig stødt på det op til flere gange, hvis du tidligere har været på udkig efter en ny cykelhjelm til dig selv eller dit barn. Nutcase har i hvert fald lanceret rigtig mange fine kollektioner til både børn og voksne, som alle har været en stor succes. Producenten brander sig i øvrigt med ordene: I love my brain (meget sigende).

Nutcase har i den grad evnet at tænke ud af boksen og udviklet nogle cykelhjelme, som ikke ligner alle andre. Deres hjelme er nemlig kugleformede og ofte dekorerede med forskellige motiver – alt lige fra en mariehøne til et fly. Deres hjelme er, som du måske kan fornemme, tilegnet dig, som ikke er rad for at udtrykke dig gennem farver.

Siden 2000 har det været muligt at købe cykelhjelme fra det amerikanske mærke – en mulighed som mange har valgt at benytte sig af.

 • Grundlæggelse: 2000
 • Oprindelsesland: USA

Vi kan anbefale dig at kigge nærmere på nutcase gen3 street eller Blackzone, som finder på linket herunder.

Se udvalget af Nutcase cykelhjelme her »

Bell

Bell fortjener også nogle ord med på vejen – som et af de mest populære mærker herhjemme.

Bell hører til blandt de klassiske mærker, som for år tilbage nærmest udelukkende fremstillede cykelhjelme til sportsbrug. I dag fører de også et stort udvalg af hjelme til hverdagsbrug. Det er gået op for mange cyklister, som har valgt at købe en hjelm fra det kvalitetsbevidste mærke. Bell er ikke kendte for at designe de flotteste hjelme, men som forbruger er du til gengæld garanteret høj kvalitet og enestående komfort.

Bell er faktisk et af de ældste mærker på markedet – med historie helt tilbage til 1954. Med så mange år i branchen kan du være sikker på, at de har forstand på, hvad de laver. Det er i sig selv et stort kvalitetsstempel, som man ikke bør undervurdere. Bell cykelhjelmen er en sikker vinder og vil altid være det. Bell stammer i øvrigt fra USA.

 • Grundlæggelse: 1954
 • Oprindelsesland: USA

Se udvalget af Bell cykelhjelme her »

Giro

Giro bliver gang på gang omtalt som et af de bedste mærker inden for cykelhjelme. Det hænger helt åbenlyst sammen med, at de har haft stor succes med at levere hjelme til en pris, hvor alle kan være med. Endvidere roses producenten for at prioritere kvaliteten og komforten meget højt. Siden 1985 har de smarte cykelhjelme fra amerikanske Giro været et hit hos både professionelle og amatører. Det vil formentlig også gøre sig gældende om både 5 og 20 år.

Giro har altid været flittige til at designe cykelhjelme i mange forskellige farver og størrelser, så der er noget for enhver smag. Det er også derfor, at vi næsten tør love dig, at de også har en cykelhjelm, som matcher dine krav og ønsker. Du bør i hvert fald gøre dig selv en tjeneste og tjekke deres udvalg ud. Giro er og bliver et sikkert valg.

 • Grundlæggelse: 1985
 • Oprindelsesland: USA

Se udvalget af Giro cykelhjelme her »

Sådan finder du gode og billige cykelhjelme online

Sådan finder du gode og billige cykelhjelme online

Dette afsnit er tilegnet den fødte tilbudsjæger med kærlighed til cykling. Du har nemlig mulighed for at spare mange penge – ved at benytte dig af et aktuelt cykelhjelm tilbud.

Det vrimler lige nu med billige cykelhjelme, som du fortjener at få fingrene i. Med billige mener vi cykelhjelme, som koster under 500 kr. Dem findes der rent faktisk en del af på nettet. Du kan f.eks. shoppe cykelhjelme på ecykelhjelm.dk, hvor priserne er presset i bund. Denne forhandler kan foruden et stort udvalg byde på følgende kundefordele:

 • Gratis fragt ved køb over 300 kr.
 • 1-2 dages levering
 • 365 dages returret

Du kan bestille din nye cykelhjelm i dag og modtage den enten i morgen eller hverdagen efter. Er du mod forventning ikke tilfreds med den købte hjelm, så kan du nemt og hurtigt sende den retur. Det skal bare ske inden for 365 dage. Det burde være til at overkomme.

Den omtalte forhandler forkæler dig også med gratis fragt, hvis du handler for minimum 300 kr. Besøg med fordel forhandlerens tilbudssektion for at opleve deres aktuelle tilbud på cykelhjelme.

Se hele udvalget her »

Cykelhjelm med lys eller uden?

Her kommer næste svære valg; skal din kommende cykelhjelm leveres med eller uden lys?

Valget er dit og kun dit, men vi vil gerne slå et slag for, at du overvejer at købe en cykelhjelm med indbygget lys. Du bliver takket være det indbyggede lys i hjelmen nemlig mere synlig i trafikken og vil dermed være mindre sårbar. Det er meget lidt sandsynligt, at du vil blive overset, hvis du både bruger cykellygter og bærer cykelhjelm med indbygget lys. Så har du i hvert fald gjort dit for at synliggøre dig.

En cykelhjelm med lys lyder måske som en større investering, men fortvivl ej, de koster faktisk ikke alverden. De smarte hjelme kan lige nu erhverves til yderst konkurrencedygtige priser hos tidligere nævnte forhandler. Du er altså ikke tvunget til at investere en større sum penge.

Hvilken cykelhjelm er bedst i test?

Forbrugerrådet Tænk er formentlig dem, som har udført den mest grundige test af cykelhjelme indtil videre, hvorfor du bør udforske deres test for at finde den bedste cykelhjelm. I deres seneste test gennemgik og vurderede de hele 25 hjelme fra forskellige mærker. I testen bruges der en helt ny og hidtil ukendt testmetode, som efter sigende skulle være meget mere retvisende end de gamle metoder.

Forbrugerrådet Tænk lægger udelukkende vægt på sikkerheden i deres test, hvorfor den testvindende cykelhjelm ikke nødvendigvis matcher dine krav til design og form. At sikkerheden er i højsædet er alt andet lige ret betryggende.

FAQ – Vigtige informationer om cykelhjelme

Hvad? Hvorfor? Hvordan? Hvem? Hvilken?

Der opstår typisk en masse interessante spørgsmål, når emnet falder på cykelhjelme. Disse spørgsmål vil vi gerne besvare efter bedste evne. Vores målsætning er nemlig at hjælpe dig med at finde den rette hjelm og i samme ombæring styrke din viden omkring trafiksikkerhed, så du kan færdes trygt i trafikken. Det forsøger vi bl.a. at gøre ved at besvare dine ubesvarede spørgsmål.

I de kommende afsnit vil vi bl.a. komme ind på, hvordan hjelmen skal sidde, hvorfor du skal vælge en godkendt hjelm, og hvor stor forskel hjelmen kan gøre. Det er informationer, som du ikke må gå glip af.

FAQ - cykelhjelme

Sådan skal cykelhjelmen sidde

Det er ikke raketvidenskab at montere en cykelhjelm. Alligevel kan det hjælpe med et par gode råd. I stedet for at præsentere dig for en længere rapport har vi kort oplistet vores bedste tips til at montere og efterse din hjelm:

 • Hjelmen skal have den rigtige størrelse (hverken for lille eller for stor)
 • Hjelmen skal være spændt under kørsel
 • Hjelmen skal sidde vandret på hovedet
 • Remmene skal være stramme (uden at det bliver ubehageligt)
 • Remmene skal efterses fra tid til anden (gerne mindst én gang om måneden)
 • Hjelmen skal udskiftes efter et uheld (bliver forhåbentlig aldrig aktuelt)

Som forælder er det din fornemmeste opgave at lære dit barn, hvordan man tager en cykelhjelm på. Du kan jo ikke altid være der til at hjælpe ham eller hende. Det handler om at klæde sit barn rigtigt på.

Derfor skal du vælge en godkendt hjelm

En godkendt hjelm bør altid være at foretrække – uanset om hjelmen er tilegnet en voksen eller et barn.

CE-mærket har efterhånden fundet vej til de fleste cykelhjelme, men der er altså også nogle cykelhjelme, som ikke lever op til de gældende standarder og derfor ikke har kunne få det eftertragtede mærke. Disse hjelme bør du holde dig fra. CE-mærket viser, at produktet, i dette eksempel en cykelhjelm, lever op til lovgivningen på området. Det må siges at være ret væsentligt.

Du bør vælge en godkendt hjelm af den simple grund, at disse cykelhjelme er mere sikre end andre. Du gambler med dit eget helbred ved at vælge en hjelm uden en sikkerhedsgodkendelse, hvilket vi naturligvis ikke kan anbefale.

Det er også værd at kigge efter andre sikkerhedsgodkendelser og certifikater.

Så meget forskel gør hjelmen

En cykelhjelm kan redde liv – det findes der mange konkrete eksempler på.

Det er en realitet, at risikoen for at komme alvorligt til skade er væsentligt højere, hvis man ikke bruger cykelhjelm. Rådet for Sikker Trafik bekræfter dette med følgende statistik:

Andel af hovedskader

 • 16 % brugte hjelm
 • 31 % brugte ikke hjelm

Med afsæt i denne statistik er risikoen for at pådrage sig en hovedskade betydeligt større, hvis man ikke bruger hjelm under cykling, end hvis man bruger hjelm. For samtlige aldersgrupper gælder det, at de fleste skader rammer cyklister, som ikke har brugt hjelm.

Ergo er brug af cykelhjelm et must.

Det er værd at anbefale eCykelhjelm.dk, da de har gratis fragt, hvis du køber for over 300 kr. Derudover har de også 365 dages fuld returret og så har de selvfølgelig et bredt udvalg af cykelhjelme i smarte designs. Klik på linket herunder og se hele udvalget, der ofte er fyldt med gode tilbud. Du finder desuden også tilbehør til cykelhjelme.

Se hele udvalget af hjelme her »